CARTIERUL MEU, CASA MEA – identitatea vecinătății
Proiect finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică
AIDC implementează în perioada ianuarie-decembrie 2016 proiectul ,,Cartierul meu, casa mea - identitatea vecinătății’’, care propune revitalizarea vechiului cartier românesc Schei din Brașov, prin amenajarea traseelor de vizitare care includ obiective culturale, istorice și de mediu și dezvoltarea serviciilor turistice primare cu implicarea locuitorilor.
Problema: În cartierul Schei funcționează puținii agenți economici, populația îmbătrânește și există câteva proprietăți neglijate sau abandonate. Turiștii care vizitează Brașovul nu ajung și în Schei, pentru că nu știu ce pot vizita și descoperi în acest pitoresc cartier. Străzile înguste din zonă limitează accesul mașinilor, iar Planul de Urbanism pentru Centrul istoric nu revede acțiuni pentru revitalizarea socială și economică a cartierului Schei. Cartierul Schei are 8300 locuitori (din care 53 % persoane vârstnice) și 57 obiective de patrimoniu cuprinse în Lista monumentelor istorice (14 cruci de piatră și lemn și 43 case, porți de lemn, școli, monumente, muzee, biserici și situri de patrimoniu). Cartierul ar putea cunoaște o revigorare treptată dar durabilă, prin expunerea la un flux mai mare al turiștilor, care să viziteze și să descopere străzile, casele, porțile, grădinile, potecile, pasajele și panoramele naturale din zonă.
Obiectivele proiectului sunt:1. Creșterea fluxului de turiști prin amenajarea ne-invazivă a 4 trasee tematice de vizitare a Scheiului (trei trasee ale Troițelor și crucilor și un traseu al morilor) și promovarea valorilor culturale, tradiționale și naturale ale cartierului. Pe traseele cu troițe se vor amenaja accesele la Troițe și cruci, se vor face mici reparații și se va îmbunătăți vizibilitatea obiectivelor. Pe traseul morilor vor fi amplasate panouri informative care conțin povestea morilor, harta traseului si un vizor prin care se observa amplasamentul natural pe care funcționau morile in trecut.
2. Implicarea comunității locale, prin grupul civic de inițiativă, pentru întreținerea și protejarea obiectivelor de patrimoniu și menținerea vie a memoriei locurilor 3. Participarea locuitorilor la promovarea turistică a Scheiului prin asigurarea serviciilor turistice de bază cu 10 ghizi turistici locali
4. Promovarea Cartierului Schei ca destinație turistică prin 3 activități culturale stradale și elaborarea Planului de dezvoltare și promovare turistică a Scheiului Rezultatele proiectului se concentrează pe promovarea Scheiului ca destinație turistică:
• 10 ghizi locali vor asigura informarea turiștilor de-a lungul a 4 trasee tematice de vizitare a Scheiului.
• Doi istorici ai Scheiului și 30 de voluntari se implică în amenajarea și promovarea traseelor de vizitare în Schei. Sperăm ca traficul de turiști să crească la 10.000 persoane pe an, în toate anotimpurile.
• Un număr de 190 locuitori ai Scheiului vor fi implicați în amenajarea traseelor, documentarea cu povești și obiceiuri locale a informațiilor pentru turiști și întreținerea obiectivelor de vizitare.
• Pentru turiști, vizitatori și agenții de turism vor fi disponibile 500 de hărți cu traseele tematice, un film al proiectului, 2000 pliante despre activitățile și tradițiile Scheiului și 20 afișe de promovare a acțiunilor culturale organizate în Schei. Planul de Dezvoltare Turistică a Scheiului va fi elaborat și transmis Consiliului Local Brașov spre aprobare.
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsor Raiffeisen Bank
Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității – AIDC
Telefon : 0727-833101, fax: 0268-415033 E-mail : asoidc@yahoo.com, Web: www.asoidc.ro
Doriți un partener pentru un proiect? Completați acest formular iar noi vă vom contacta